Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η κοινωνική προσφορά στο μαζικό αθλητισμό της Ένωσης Ανεξάρτητων Ομάδων Αττικής..

Πριν 32 χρόνια στα γήπεδα του Αθλητικού Κέντρου Αγ.Κοσμα στις παλαιές εγκαταστάσεις λάμβανε χώρα ένα τουρνουά 12 ομάδων που διαρκούσε μια μικρή χρονική περίοδο σε ετήσια βάση και απασχολούσε ένα περιορισμένο αριθμό τόσο αθλητών όσο και παραγόντων που ασχολούνταν με αυτό.

Υπήρχε η οργανωτική επιτροπή για να επιλύει τα τυχόν ζητήματα και η δράση αυτού του ποδοσφαιρικού πυρήνα ήταν περιορισμένη μέσα στους χώρους του αθλητικού κέντρου.

Με την παρέλευση των ετών λόγω της άρτιας διοργάνωσης και των καλών αγωνιστικών συνθηκών σε πλαίσια αθλητικά και κόσμια υπήρξε ενδιαφέρον από ομάδες που θέλησαν να ενταχθούν στο τουρνουά και ο αριθμός τους έφθασε τις 40 μετασχηματίζοντας το απλό τουρνουά σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα ανεξαρτήτων ομάδων μια κυψέλη μαζικού λαϊκού αθλητισμού που έδινε την δυνατότητα σε αθλητές από κάθε γωνία της Αττικής να συμμετέχουν με την ομάδα τους στην χαρά του αθλητισμού.

Έτσι φθάνουμε στο 1984 που το πρωτάθλημα πλέον διεξαγάγετε σε δυο ομίλους των 20 ομάδων σε δυο μονούς γύρους οι αγώνες διευθύνονται από ένα διαιτητή και γίνεται προσπάθεια να υπάρχουν ιατροί στους αγωνιστικούς χώρους των τεσσάρων γηπέδων του Αγ.Κοσμα ενώ αρχίζει η πειραματική έκδοση της πρώτης εφημερίδας με σκοπό την διάδοση των δραστηριοτήτων του πρωταθλήματος , τα νέα της διοικούσας επιτροπής και τέλος τα αγωνίστηκα θέματα. Έχουμε δε και την πρώτη χοροεσπερίδα του πρωταθλήματος που θα φέρει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση κοντά σε νέες γνωριμίες .Βραβεύσεις θα λάβουν χώρα ,αθλητών και παραγόντων μέσα σε ενα κλίμα διασκέδασης που το παρών θα δώσουν και παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που άρχισαν να αναγνωρίζουν την προσφορά του πρωταθλήματος στην μαζικότητα του αθλητισμού στην χώρα μας που ήταν εκείνο τον καιρό ένας από τους στόχους της κυβέρνησης του τόπου.

Την τελική της μορφή η Ένωση θα την πάρει το 1986 όταν ο πρόεδρος της Πλουσής Γεώργιος θα καταφέρει να υλοποιήσει πολλές από τις σκέψεις που γινόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια .Επίσημο καταστατικό για να αποκτήσει η Ένωση νομική υπόσταση και να διεκδικήσει δικαιώματα από την επίσημη πολιτεία σαν αναγνωρισμένος αθλητικός φορέας. Κίνηση για την μαζικοποίηση του πρωταθλήματος που έφερε άλλες 20 ομάδες στην αγκαλιά της ένωσης ανεβάζοντας τον αριθμό των ομάδων σε 60 και επέκταση του πρωταθλήματος και στις νέες γηπεδικες εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά με αποτέλεσμα να αθλούνται επί μονίμου βάσεως 1200 αθλητές ποδοσφαιριστές . Αποκτήθηκαν γραφεία για την μόνιμη στέγαση της εκτελεστικής επιτροπής, η εβδομαδιαία επιθεώρηση της ένωσης αναβαθμίστηκε και έγινε μόνιμη και άρχισε η διανομή της στις ομάδες και τους φίλους της ένωσης σε κάθε αγώνα. Η συνεδρίαση έγινε ανοικτή με την υποχρεωτική συμμετοχή των εκπροσώπων των ομάδων κάθε Δευτέρα. Οι διαιτητές πλαισιώθηκαν από επόπτες γραμμών. Καλύφθηκαν οι αγώνες ιατρικά από φυσιοθεραπευτές στην αρχή και από το 1998 και έως σήμερα από Ιατρούς.

Πάρθηκε απόφαση για διοργάνωση κυπέλλου και ο τελικός να είναι η γιορτή της Ένωσης και να διεξάγεται σε μεγάλο Αθηναϊκό γήπεδο. Δημοτικά συγκροτήματα παραδοσιακών χορών να δίνουν το παρών κατά την έναρξη αλλά και στην ανάπαυλα. Μεγαλειώδη τελετή λήξης με βραβεύσεις ομάδων με ήθος παλαίμαχων αθλητών, και τέλος την απονομή του κυπέλλου ενώ φαντασμαγορικά βεγγαλικά να δίνουν άλλο τόνο στην βράδια. Όλα τα παραπάνω παρουσία πάντα πολιτειακών παραγόντων της πολιτικής και αθλητικής ζωής του τόπου και πολλών φίλων των ομάδων που παρακολουθούν τον τελικό με τις οικογένειες τους. Μετά την τελετή λήξης ακολουθεί πάντα πλούσιος μπουφές για όλους τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ,αθλητές, φίλαθλους, αλλά και δώρα για τους μικρούς φίλους πρόσφορα των χορηγών που μας υποστηρίζουν.

Η Ένωση μας αυτή τη στιγμή διεξαγάγει το μεγαλύτερο ανεξάρτητο πρωτάθλημα στα Βαλκάνια έχοντας στη δύναμη της 2000 περίπου αθλητές που αγωνίζονται σε άριστα οργανωμένες ομάδες, ενώ φροντίζει οι αγώνες να είναι πάντα μέσα σε αθλητικά πλαίσια και οι συμμετέχοντες να αισθάνονται ασφάλεια εντός αλλά και εκτός του αγωνιστικού χώρου ώστε όσοι θέλουν να φέρνουν και τα συγγενικά τους πρόσωπα ή και φίλους στα γήπεδα των αγώνων σε ενα περιβάλλον ήρεμο και ασφαλές από κάθε άποψη μακριά από φαινόμενα βίας και σκοπιμοτήτων .Η διοικούσα επιτροπή δε, είναι κοντά σε τραυματισμένους αθλητές σκύβει σε προσωπικά προβλήματα αθλητών και όπου υπάρχει η δυνατότητα παρεμβαίνει βοηθητικά και σε πολλές περιπτώσεις δίνει λύσεις σε αυτά.

Η ένωση μας αποτελεί υπόδειγμα άρτιας οργάνωσης μετά από 32 χρόνια προσφοράς στον μαζικό αθλητισμό δίνοντας την χαρά στον καθένα να συμμετάσχει με την όποια ιδιότητα σε όμορφους ποδοσφαιρικούς αγώνες και να ζήσει την χαρά του αθλητισμού και του πολιτισμού που απορρέει από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Φυσικά έχοντας τις ετήσιες εκδηλώσεις της χοροεσπερίδας την κοπή της πίτας ,την γιορτή του τελικού του Κυπέλλου που την ακολουθεί η τελετή λήξεως του πρωταθλήματος αλλά και άλλες εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος τα μέλη της ένωσης έρχονται κοντά γνωρίζονται δημιουργούν σχέσεις φίλιας και συναδέλφωσης που είναι και ο στόχος πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι του αθλητισμού καταδεικνύοντας την πρόσφορα της Ένωσης Ανεξαρτήτων Ομάδων Αττικής στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η συγγραφή του άρθρου ανήκει στην διαιτητή   Συλβέστρου Φρατζέσκα η οποία έπαιξε  στην ΄Ενωση μας  από το 1983 ως το 2014 που αποχώρησε.